top of page
  • Writer's pictureHana Stojkovic,writer,artist

Zaljubljenost ili ljubav?

I jedna i druga emocijа su veoma duboke, dominantna osećanja koja gajimo prema nekomo. Većina ljudi često pada u zamku kada ne može da prestane da razmišlja o nekoj osobi i pomisli"ma ovo je ljubav".

Veoma je važno da znate da ovo ne mora baš biti istina.

Zaljubljenost

se zasniva na iluziji,a ljubav na realnosti.

Voleti nekog znači prihvatiti dotičnu osobu sa svim njenim manama.

Zaljubljenost kreće od idealizovanja slike neke osobe ili čak potpunom izmišljanju.

Ako ste samo zaljubljeni verovatno niste u mogućnosti davvidite nečije mane i verovatno ste ubeđeni da ta osoba ima moć da reši sve vaše probleme.

Zaljubljenost je samo emotivni roler koster,dok je istinska ljubav stabilna.

Ako ste ikada imali tajnu simpatiju(a ko nije jel?),sigurno znate da ste izaanalizirali svaki njen pogled,komentar ili pokret....

Ljubav je dublja emocija koja realno gleda na dogqđaje.

Na primer,ako vam se ona nasmeje bićete sretni satima. Sada sa druge strane prava ljubav vas neće činiti nesigurnim ili nesretnim,očajnim zbog sitnih dokazivanja koja ponekad nedostaju. Kada nekoga iskreno volite prosto želite svev najbolje čak i ako niste zajedno.Ako vam je neko i uzvratio ljubav onda ćete svakako znati na čemu ste.   Ljubav uključuje duboku i promišljenu posvećenost dok dok zaljubljenost donosi nesmotrenu žrtvu. Кada volite nekoga spremni ste da stvavite njegovu sreću ispred svoje,bez ikakvog razloga.



Na primer,muž je spreman da se skloni na nekoliko sati кada njegova žena nađe novi posao ili pristane da smanji svoje troškove da bi njen partner mogao da kupi bolji auto. Sa druge strane zaljubljenost je najčešće praćena nepotrebnim žrtvama. Na primer želja da se upiše istа škola u koju ide neko u koga ste zaljubljeni.


Na primer želja da se upiše istа škola u koju ide neko u koga ste zaljubljeni,često po cenu propasti sopstvene budućnosti,ovo nije pravi put niti je razumno. Zaljubljenost nejčešće prati ljubomora,dok je ljubav prožeta poverenjem.



Kada ste zaljubljeni u nekoga nepodnošljivo je gledati tu osobu kako se zabavlja ili fleruje sa nekim drugim. Imate osećaj da ta osobа pripada samo vama i osećate se loše kada vam ona ne ukazuje dovoljno pažnje. A kada volite nekoga оsećate da je to osoba kojoj možete reći,poveriti sebe.

Zaljubljenost se zasniva na sadašnjem vremenu,dok ljubav se gradi vremenom i poverenjem kroz vreme Zaljubljenost se uglavnom pojavljuje iznenada pre nego što imate prilike da dobro upoznate osobu о kojoj se radi. Na drugoj strani je ljubav –koja je duboka ljubavna veza koja se gradi i jača mesecima i godinama. Kada ste zaljubljeni sve gledate kroz ružičaste naočare ne primećujući ni jednu manu.Idealizacija osobe kao što smo i mi sami dovodi do fatalnih grešaka koje vremenom postaju sve uočljivije.

Kada ste zaljubljeni verujete da je neko bolji od vas u svemu. Nije retkost da osobu u коју stе zaljubljeni i tretirali ga као nadljdsko biće,a ne obično ljudsko biće sa svim svojim dobrim i lošim osobinama.

Zaljubljenost uništava sve pred sobom. Zapravo može da Vas ometa u poslu ili učenju sa potencijalno ozbiljnim posledicama.



Ljubav vas ne sputava, naprotiv ona vas nadograđuje. Kada nekoga volite to vas često inspiriše da budete bolji u mnogim segmentima svog života.

Naravno, možda i vi mislite na voljenu osobu često, ali ne na taj način da ne možete da funkcionišete. Dakle, da li je ljubav ili zaljubljenost?

Da li ste se pronašli?

Recent Posts

See All

Ako

Post: Blog2_Post
bottom of page